zaterdag 24 januari 2009

belastingadvies voor de loonslaaf


In cc een Belastingadvies van Miss Badger voor de hardcore loonslaaf:

Geachte, mijn saluut,

U blijft loonslaaf, tja. “Shame on you” roep ik dan maar een keer tegen het avondrood.
Ik zou U toch willen vragen eens te peilen of U, Uw werkgever niet zover kunt krijgen U binnen een alternatieve overeenkomst uit te betalen. Anders blijft voor U slechts de inkoopkant over om de staat in de lendenen te raken. Belastingbesparingen in de vermogenssfeer laat ik even buiten beschouwing.

De inkoopkant is de meer ideële kant van belasting ontwijken en ontduiken. U moet een relatief zware inspanning leveren om onbelast in te kopen, maar uw winst blijft relatief beperkt.
Met andere woorden: de schade voor de staat is groter dan Uw profijt. Een ander nadeel is gelegen in het feit dat U in sommige gevallen de werkelijke economie schaadt. Toch ben ik geneigd daar de "witte-" ofwel de "compliant ondernemer" voor verantwoordelijk te stellen.

De inkoopkant motiveert wel. Net zoals mensen gemotiveerd zijn groene producten te kopen, kan men ook zwart inkopen.
Ja, why not? Het ZWARTE product en de ZWARTE dienst.

Hoe klinkt dat? "De service of het artikel met de belofte dat er geen afdrachten aan schadelijke ambtenaren zijn gedaan!
"

Ik zal U een aantal voorbeelden geven. De genoemde percentages zijn de afgeronde optelsom van:
-omzetbelasting
-IB, premies van de medewerker
-IB premies overhead
-verdisconteerde belastingen, premies en accijnzen in prijzen toeleveranciers.
U dient de percentages hieronder te beschouwen als “educated guesses” . Voorbeelden diensten:
1. de illegale en zwart arbeidende kapster – 65% van uw geld gaat bij een witte naar de fiscus;
2. de zwartwerkende schoenmaker – mocht de reguliere schoenmaker BTW afdragen, dan gaat 70% naar de staat. Anders de helft.
3. de illegale, zwarte werkster – een witte had U natuurlijk niet genomen;
4. de illegale, zwarte schilder, tuinman, verhuizer e.d. – 50%;
5. auto, motor, fiets reparaties – 65%;
6. snorders i.p.v. taxi’s – 40% (accijnzen+autobelastingen blijven en zijn deels hoger)
7. tandarts – dit moet vaak “grijs”, maar scheelt de staat meer dan 40%
8. arts – ook vaak grijs, scheelt de staat 50%
9. Grotere medische behandelingen – die laat U doen in het buitenland – in omliggende landen is de kwaliteit beter en de prijzen lager.
Beter nog is het voor grote ingrepen naar Thailand af te reizen.
80% van de Nederlandse bestedingen in de zorg vloeit naar de staat. Ook is het zaak U uit te schrijven uit het GBA om onder de Nederlandse verzekeringsdwang met haar solidariteitsheffingen uit te komen. Elders verzekert U zich voor de helft.
Producten:
1. Om te beginnen is het verhelderend U af te vragen hoeveel troep U überhaupt nodig heeft. De staat loopt de meeste inkomsten mis als U stopt met kopen.
2. Rookt U? Dan stopt U. Anders koopt U van smokkel afkomstige sigaretten uiteraard. Van Uw geld worden dan ordentelijke BMW’s cabriolet met gouden velgen aangeschaft. Dit in plaats van het salaris en de laptop te betalen van een dorre apparachik van één of ander ministerie die in de eerste klasse klaagt bij een medepassagier over zijn belgedrag.
3. Uw auto? Die importeert U uit het buitenland – de staat loopt duizenden Euro’s mis. Beter nog is het om een voiture van 25 jaar of ouder aan te schaffen.
Wat U NIET doet is in een leaseauto gaan rondrijden. Dat lijkt me duidelijk. Motorrijden is ook een optie. De staat verdient daar heel weinig aan.
4. Wonen? Dat doet U net over de grens. De Duitse gemeentebelastingen zijn veel lager en de huizen zijn goedkoper. België is ook iets goedkoper. Beter nog is het om U in Malta te vestigen. (ja, ja, U mag het hele jaar weg uit Malta!)
Tot zover, voorbeelden te over. Doe het wel. Down with the clerk!

Saluut & enjoy the fight!


Charlotte Bagger IV