zondag 8 februari 2009

Waarom "Hauwert"?


Bericht van IV over de naamgeving van dit log:

Waarom “Hauwert”

Hauwert is een lintdorp in wijds West Friesland. De bewoners zijn betrekkelijk vrijzinnig en onverstoorbaar. Rond het witte kerkje wordt “algemeen” begraven.

Hier ligt een stille geliefde van number II, Klaas Bruin. Klaas’ echtgenote wist er wel van. Dit is de eerste reden voor de naamgeving van dit log.

De tweede reden is gelegen in het feit dat de voorouders van de onnoembare, onze eerste individuele tegenstander uit Wervershoof hier ook eens boerden. Deze katholieke opportunisten zijn echter eind 19e eeuw verdreven.

Jozef H. collaboreerde met de katholieke kerk. Uit canonieke stukken blijkt dat het ging om zogenaamde particuliere kavelaankopen, om deze gronden vervolgens door te leveren aan de kerk. Op deze manier omzeilde deze geheimschrijver de staande afspraak niet in te gaan op de veel hogere biedingen van aquirerende kloostergemeenschappen. Jozef stak het prijsverschil natuurlijk in eigen zak.

De aankopen konden ongedaan gemaakt worden en de duistere katholieke familie is in de richting van de Zuiderzeedijk verdreven.

Geweldig toch! Aan mijn geestesoog zie ik Klaas als jongeling wild met een riek prikken naar de paapse bilpartijen van de onnoembare familie.

Gezindheid was vroeger een prettige voorbode voor mentaliteit: Het verzet was tijdens de oorlog vrijzinnig (communistisch of liberaal) of gereformeerd. NSB’ers waren veelal katholiek en/of socialist. Gereformeerden sloten zich praktisch nooit aan bij de NSB.

Tegenwoordig ligt het lastiger. We weten bijvoorbeeld dat de onnoembare Renaultrijder katholiek is. Daarmee is de kans dat zijn voorouders collaboreerden met de Duitsers sterk vergroot, maar niet bewezen. Wel bewezen is zijn collaboratie met de huidige bezetter: de staat met haar repressieve diensten. Ook bewezen is zijn nietsontziende rancune jegens andersdenkenden.

In het algemeen kunnen we zeggen dat Belastingdienstmedewerkers de staat goed gezind zijn. De collaborateurs geloven in een grote collectieve sector die stapsgewijs onder dreiging van geweld veroverd dient te worden op de particulier. Uit onderzoek blijkt dat de PvdA de grootste partij is onder de vale klerken.

Dat U het weet,

En bezoekt U het graf van Klaas eens. Hij prikte raak!

Grand Salut,

IV