IV kwam met dit bericht:
Belastingdienst wint rechtszaken conserverende aanslag
Nieuwsbericht | 20-02-2009 | Uitvoering
De Hoge Raad heeft de Belastingdienst vandaag in het gelijk gesteld in een aantal zaken over de conserverende aanslag bij emigratie van aanmerkelijkbelanghouders.
Sinds 1997 ontvangen aanmerkelijkbelanghouders een conserverende aanslag wanneer zij emigreren. Daarbij wordt de waardestijging van hun aanmerkelijkbelangaandelen belast. Tegelijkertijd wordt uitstel van betaling verleend. Indien de aanmerkelijkbelanghouder binnen tien jaar zijn aandelen vervreemd, wordt het uitstel van betaling ingetrokken.
De Hoge Raad heeft in deze arresten beslist dat het opleggen van een conserverende aanslag niet in strijd is met de door Nederland met andere landen gesloten bilaterale belastingverdragen. De heffing komt niet in strijd met de goede trouw die bij de uitlegging van een dergelijk verdrag in acht moet worden genomen.
Daarnaast heeft de Hoge Raad gekeken of de conserverende aanslag in strijd is met het EG-recht (vrijheid van vestiging). Op dit punt besliste de Hoge Raad dat de rechtsgevolgen van deze aanslagen volledig in stand blijven. Dit betekent dat bij vervreemding binnen tien jaar na emigratie, de ontvanger tot invordering van de belasting ter zake van de aanmerkelijkbelangwinst kan overgaan. Wel moet rekening worden gehouden met waardedalingen die na de emigratie hebben plaatsgevonden. De Nederlandse regeling voorzag daar al in.
De volledige uitspraak is te vinden op de site van de Hoge Raad
De Europese rechter stelt de fiscaal gelaedeerde vaak in het gelijk. De Nederlandse staatsrechter echter niet, socialisme gaat voor recht in deze contreien.
Emigrerende ondernemers met een meerderheidsbelang zijn dus de klos door de “conserverende aanslag”.
De oplossing is het NIET hebben van een meerderheidsbelang.
Dit belang laat U bijvoorbeeld uiteindelijk houden door een stichting buiten de Europese Unie.
Dit niet overwegen is gemakzucht. De rover betalen is altijd gemakkelijker. NSBers hadden immer te vreten.
Het kan natuurlijk zijn dat U geen winst maakt. Dan heeft het allemaal geen zin. Maar bij €40.000 of meer jaarlijks is het al interessant. U ontwijkt:
allereerst box 2,En, mocht U 't van belang vinden: dit zijn geen wederrechtelijke rookgordijnen, door gebruikmaking van Europees vestigingsrecht is 't volledig legaal.
soms een stukje box 1,
box 3,
soms een stukje VpB,
successierechten
en U beschermt Uw opgebouwde vermogen tegen criminele belastinggaarders of andere claims.
In voorkomende gevallen kunt U ook de activiteit van de onderneming onderbrengen in een jurisdictie met een goed fiscaal climaat. Dan ontwijkt U alle VpB.
Mailt U mij hierover op charlottebadger4@eml.cc.
Enjoy the fight!
IV