dinsdag 10 maart 2009

de rug recht tegen de staat


Zegt U het maar: de snorder voor €10,- of de officiële taxi voor €40,-. De collaborateurs der staat dwingen U uiteraard het liefst tot het laatste.

Chauffeurs die zich door ambtenaren een arm op de rug laten draaien bestempelen diegenen die de rug recht houden als “oneerlijke concurrenten”.

PR van de site van de belastingdienst:


Axi Taxi: grootschalige controles brengen belastingfraude aan het licht

11 maart 2009

Onder de naam Axi Taxi voert de Belastingdienst controles uit bij risicovolle bedrijven in de straattaxibranche. Tot nu toe is ruim € 1 miljoen aan naheffingen en boetes geïncasseerd.

Op basis van de controles vonden 435 bedrijfsbezoeken in de straattaxibranche plaats. Bij 330 bedrijven hebben we onregelmatigheden geconstateerd in de administratie en het afdragen van belastingen. Daarop zijn aanvullende boekenonderzoeken gestart.

Naheffingen en boetes

Tot nu toe is bijna 15% van deze onderzoeken afgerond. 45 bedrijven kregen naheffingen en boetes opgelegd van in totaal ruim € 1 miljoen. De verwachting is dat half 2009 alle resultaten van de actie bekend zijn.
Inzet van flitsauto's

Uit vooronderzoek in 2008 bleek dat ongeveer 45% van de risicovolle bedrijven in de taxibranche de administratie niet goed op orde had. Via waarnemingen op straat en de inzet van flitsauto's hebben we gegevens verzameld. Deze extra informatie gebruiken we bij boekenonderzoeken om de ritten- en omzetregistratie te controleren.

Oneerlijke concurrentie


De koepelorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer Taxi is vooraf geïnformeerd over de controles. Zij steunt deze actie omdat de bonafide taxibedrijven oneerlijke concurrentie ondervinden van hun malafide branchegenoten.


HGR