donderdag 11 juni 2009

wij staat, jij slaaf IV


AMSTERDAM - Binnenkort volstaat een pasfoto niet meer bij het aanvragen van een identiteitsbewijs. Tal van gegevens, inclusief vingerafdrukken, worden dan opgenomen in een databank.

Alle Nederlanders boven de 14 jaar komen met hun vingerafdrukken, foto, sofi- of BSN-nummer in één databestand. Een bestand dat vrij toegankelijk is voor de inlichtingendienst en onder voorwaarden kan worden ingezien door justitie en politie. En waarvoor Nederlanders zelf betalen om erin te mogen. Wie weigert kan bijvoorbeeld niet stemmen.

Tien jaar geleden zou dat nog een ongeloofwaardig scenario zijn. Maar nu de Eerste Kamer woensdag akkoord is gegaan met de nieuwe paspoortwet is het zo goed als geregeld. Vanaf 21 september moet iedereen die een Europees identiteitsbewijs of paspoort aanvraagt daarvoor niet alleen een foto, maar ook twee vingerafdrukken inleveren.

De vingerafdrukken worden, net als de foto en persoonsgegevens, opgeslagen op de chip in het paspoort. Eigenlijk was de operatie ook alleen daarvoor bedoeld: om beter te kunnen vaststellen of paspoort en ID-bewijs gebruikt worden door de houder zelf. Met alleen een foto was het document fraudegevoelig voor mensen die veel op elkaar lijken. De douane kan deze lookalike-fraude nu snel met een vingerscan controleren.

Van Europa had Nederland het bij die toepassing mogen laten. Maar de Nederlandse wetgever deed er een paar scheppen bovenop. Alle paspoortgegevens worden in één landelijk bestand verzameld en worden (deels) toegankelijk voor politie en inlichtingendiensten. Dat is een belangrijk juridisch precedent. Tot dusver werden alleen vingerafdrukken verzameld van verdachte personen. ‘In het belang van de samenleving’, aldus de staatssecretaris.

hele volkskrant artikel