zondag 24 mei 2009

pravda op zaterdag. ofwel de kam, of schaberg op de economische pagina’s. beiden bewieroken de staat en haar klerken.


Hogere belastingen staat Schaberg voor in de laatste courant. Concreet refereert hij aan lieden die het 52% tarief naar 60% willen tillen! “Ja”, stelt hij, “hogere belastingen zijn goedkoper dan revolutie”.

Hij schetst een situatie waar rijken de flessen ontkurken en een stuk verderop verarmden die het vroeger beter hadden creperen.

Dat kan volgens de angstige denker niet lang goed gaan.

Inleveren dus!

De vogel presupponeert:
1. dat belastingen toekomen aan de armen en
2. dat zo’n verhoging voor de armen geen kostprijs heeft.
Geeft NRC Handelsblad haar kolommen enkel nog aan bewezen staatsvriendelijke subjectivisten?

Waar gaat mijnheer mank?
1. Welzijn. Schaberg gaat voorbij aan stapels bewijsmateriaal voor causaliteit tussen vrijheid en welzijn. Dus niet alleen de welvaart neemt toe in een vrije omgeving, maar juist ook het welzijn uitgedrukt in bijvoorbeeld: zorg, scholing, veiligheid, milieu, etc. Toch zet mijnheer de ratio opzij en kiest de ideologische route naar meer staat, meer tirannie en meer roof.


2. De staat, niet de armen. Verassing: belastingen komen niet toe aan de armen, maar aan de staat. De staat zal zich vergroten. Een groter deel van de werkelijke economie wordt ingeruild voor parasitaire, ambtelijke consumptie.

3. Het onzichtbare effect. Iemand die is beroofd van €100 kan die €100 niet in een restaurant gaan besteden. Het geld is onttrokken aan de werkelijke economie. Juist het inkomenssurplus wordt besteedt in sectoren waar flexibel en laag betaald werk wordt aangeboden.
So much voor de linkse intellectueel.

Cheers.

HGR