donderdag 21 mei 2009

"in overeenstemming met het geschreven en ongeschreven recht"


Een leerstuk van de vijand, het beheersverslag over 2008.

Mijn oog viel op het ziekteverzuim van 6,1 %. Dat is al erg hoog, maar dat kan dat kan natuurlijk een stuk hoger. Ik zet in op vage-, psychologische-, psychiatrische- klachten Het soort pijnen dat voortvloeit uit gebrek aan zingeving, Aan de verkeerde kant staan eist nu eenmaal zijn tol.

Filosofische onderbouwingen onder de roof hebben immer mijn bijzondere belangstelling:

Artikel 1.3 Grondslagen

De Belastingdienst baseert zich op de volgende grondslagen:

compliance, zelfredzaamheid en actueel toezicht:

de Belastingdienst streeft naar ‘compliance’; het onderhouden en versterken van de bereidheid van belastingplichtigen tot nakoming van wettelijke verplichtingen door adequate dienstverlening en toezicht.
- commentaar: dit is een meesterzet van de staat. De door de het onderwijs en de media tot “burger” geknede particulier en ondernemer vind nu op zijn weg naar de slachtbank louter “gemakkelijke” systeempjes en vriendelijke gezichten die hem zalvend wijzen op zijn plicht. In de kaders wordt hij fijntjes gewezen op de gevolgen mocht hij buiten de lijntjes willen kleuren. “Compliance” staat niet voor niets bovenaan. Het is het belangrijkste en volgens mij essentiele concept in de heffing. Feiten hebben geen compliance nodig. Iedereen volgt de de zwaartekracht. Feiten zijn feiten. Subjectivisme vraagt wel om compliance. God, staat, allah, belastingthese vragen om irrationele compliance. Rationele evaluatie doet deze concepten direct wankelen. Hierom wordt voortdurend gewerkt aan het “onderhouden en en versterken van de bereidheid tot nakoming”. IV beschrijft de subtiele valsheid van de staatscampagne voor de staat veelvuldig. - in zijn dienstverlening richt de Belastingdienst zich op het versterken van de zelfredzaamheid van belastingplichtigen en toeslaggerechtigden door effectieve communicatie, adequate informatieverstrekking en gebruikersvriendelijke hulpmiddelen.

In het toezicht werkt de Belastingdienst zo veel mogelijk actueel . Dit houdt in het herstel van fouten in de actualiteit en het vooraf maken van afspraken met bedrijven.

-respect voor belastingplichtigen: de Belastingdienst neemt belangen en opvattingen van belastingplichtigen serieus en communiceert open en eerlijk;

- wettelijk kader: de Belastingdienst handelt rechtmatig,
- commentaar: ”rechtmatig” in termen van positief recht. Feitelijk echter is er sprake van roof. Roof die wordt gerechtvaardigd met het “nut”.- in overeenstemming met het geschreven en ongeschreven recht. - commentaar: ook hier gaat het slechts over het bedachte recht. Niet over het natuurrecht.- Gelijke gevallen worden op dezelfde manier behandeld. Rechtsgelijkheid vereist eenheid in beleid en uitvoering;

- houding en gedrag: iedere medewerker van de Belastingdienst vertegenwoordigt het publiek belang. Zijn of haar optreden draagt bij aan het naleven van verplichtingen door belastingplichtigen.
- commentaar: we mogen vermoeden dat collaborateur Cees Hauwert op basis van deze opportunistische grondslag een reprimande heeft gekregen van zijn broodheren Tol en Dekker. Grappig is het “geven om te krijgen” concept. Eerst praten over het “publiek belang”, om vervolgens direct te verklaren dat bepaald gedrag tot betere resultaten leidt. - De medewerkers van de Belastingdienst nemen bij het uitvoeren van hun taken een aantal basiswaarden in acht. Deze basiswaarden zijn: geloofwaardigheid, verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid;

- aantrekkelijke werkgever: om zijn werk goed te kunnen doen, is het noodzakelijk dat de Belastingdienst nu en in de toekomst beschikt over voldoende mensen die deskundig en gemotiveerd zijn. De Belastingdienst wil daarom een aantrekkelijke werkgever zijn met oog voor eigen verantwoordelijkheid, diversiteit, uitdagend en gevarieerd werk en ontwikkelmogelijkheden;

- presteren en verantwoorden: resultaatgericht werken staat bij de Belastingdienst voorop. De Belastingdienst heeft een publieke taak die vraagt om publieke verantwoording waarbij het verband tussen planning, resultaten en kosten duidelijk maakt. De permanente opdracht en de grondslagen vormen samen de basis voor het handelen van de Belastingdienst.

HGR