woensdag 25 november 2009

horizontale compartimentisering in the works - ATFS & EUROFISC


Overheden zijn traditioneel hiërarchisch gestructureerd. De tucht van de markt die gebiedt dat organisaties zich structureren rond behoeften klanten ontbreekt immers geheel. 

Externe relaties zijn geen klanten die op basis van vrijwilligheid en gelijkwaardigheid transacties aangaan, nee in het geval van de staat zijn externe relaties:

allereerst hoger geplaatste ambtenaren in andere instituten met een bepalende macht en  
ten tweede afhankelijke "burgers". 
De laatsten hebben geen macht, waarmee heeft de organisatie dan ook geen prikkel zich te voegen naar particuliere noden.

Toch hebben de ambtelijke collaborateurs iets afgekeken van slimme grote ondernemingen.

Deze jongens hebben al heel lang door dat het zinnig is om ook tactische en functionele disciplines binnen verschillende organisaties met elkaar te laten praten.

Soms gaat dat gelukkig mis. - the one thing that safes us form bureaucracy, is its inefficiency -  In de ontwerpfase van bijvoorbeeld BIBOB werd binnen justitie, financiën en de gemeenten overlegd. Bij de implementatie echter, werd de beslissingsmacht bij justitie in Den Haag gelegd. De gemeente bleef tandeloos met een dossier inzageverbod achter. In Alkmaar en Amsterdam hebben rechters daar al gehakt van gemaakt.

Nu we echter naar een Europese dictatuur toegroeien ontstaat de noodzaak om "multidisciplinair" te communiceren. Dat gebeurt dus nu met ATFS en EUROFISC.

De vijand wordt slimmer.

Wij ook - en we zijn met meer.

Cheers,

HGR